skip to Main Content
Zo Verdient Tesla Aan Duurzaamheid Op Grote Schaal

Zo verdient Tesla aan duurzaamheid op grote schaal

De gloednieuwe Hornsdale Power Reserve in Australië, beter bekend als ‘de grootste accu ter wereld’ of ‘Tesla Megabattery’, had een lekkere zaterdagmiddag afgelopen weekend:  13-01-2018. Urenlang cashen én bijladen tegelijkertijd.

Accu’s zijn fantastisch gereedschap voor het elektriciteitsnet van de toekomst. De door Tesla gebouwde elektriciteitsopslag (mega accu) nabij het Zuid-Australische Hornsdale heeft zijn nut sinds de oplevering in december 2017 al meermaals bewezen.

Afgelopen weekend doken de stroomprijzen in Zuid-Australië door een overaanbod van stroom flink onder nul. Urenlang moesten Australische elektriciteitscentrales negatieve prijzen tot -1.000 Australische dollar (€ 650) per megawattuur betalen! Dit om van de overcapaciteit af te komen en het elektriciteitsnet te ontlasten. Voor de ‘grootste lithiumaccu ter wereld‘ een heerlijk moment om bij te laden.

“Dubbel verdienen aan dezelfde overtollige stroom”

De Hornsdale Power Reserve heeft een opslagcapaciteit van 129 megawattuur (MWh) en kan stroom terugleveren én opnemen met een vermogen van maximaal 100 megawatt (MW). Voor uw vergelijking, met deze capaciteit heeft de Hornsdale power reserve genoeg energie om 13.000 huishoudens in hun dagelijkse energievraag te voorzien! De lithiumaccu reageert praktisch direct op prijssignalen en is conventionele kolen- en gascentrales daarmee altijd te snel af.

Zo kan de accu dubbel verdienen aan de inflexibiliteit van de huidige leveranciers in de markt. Eerst bij het opvangen van overschotten terwijl kolen- en gascentrales en windparken hun vermogen terugschakelen. Vervolgens ook bij het aanvullen van tekorten als de fossiele capaciteit bij aantrekkende stroomvraag weer op gang moet komen.

Dubbel verdienen aan dezelfde accu’s

De oplettende lezer ziet in de grafiek hierboven dat de accu slechts met maximaal 30 megawatt heeft bijgeladen toen de stroomprijzen 13 januari 2017 het (begrensde) minimum van AU$ 1.000/MWh bereikten. Dat is niet omdat Tesla en het Franse energieconcern Neoen, samen uitbaters van de accu, niet kunnen rekenen. Neoen heeft 70 procent van het vermogen verhuurd aan de Zuid-Australische overheid. Welke op elk moment voor minimaal 10 minuten kan beschikken over dit vermogen om de frequentie op het elektriciteitsnet te bewaken.

Met de overige 30 megawatt aan vermogen en bijna 3 uur (117 megawattuur) aan opslagcapaciteit kan Neoen vrij handelen op de elektriciteitsmarkt. Afgelopen zaterdag harkte de accu zo tussen de AU$ 65.000 en AU$75.000 binnen. Een welverdiende beloning voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Duurzame energie oplossingen winnen aan terrein. Zo kunt u met zonnepanelen, eventueel in combinatie met een warmtepomp het milieu ontlasten en daarnaast uw energiekosten drukken. Dit kan echter ook op zeer grote schaal, zoals Tesla nu bijvoorbeeld in Australië toepast. Benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Laat ons weten wat wij voor u kunnen betekenen!

Vraag via deze link direct een gratis duurzaamheidscheck aan om te kijken wat de mogelijkheden voor u zijn!

Bron: AEMO, Twitter, Neoen / Imagecredit: Neoen, via Vimeo

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
WhatsApp chat