skip to Main Content
Koolmonoxide – Onderschat En Onbegrepen Gevaar

Koolmonoxide – Onderschat en onbegrepen gevaar

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxide ongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het recent gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxide ongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxide melders vervullen hun waarschuwende functie niet altijd vlekkeloos.

Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.
(Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid 18-11-2015)

 

De Veiligheid qua Koolmonoxide van NuoVeni

Doordat er in Nederland nog steeds geen duidelijke certificering is om aan CV-ketel te mogen sleutelen, gebeuren hier helaas nog wel eens fatale ongelukken mee. Uit onderzoek is gebleken dat dit in het merendeel van de gevallen gebeurt met vrijwel nieuwe installaties. Welke ondeugdelijk geplaatst zijn, niet gecontroleerd en/of geen onderhoud krijgen. Dit vraagt natuurlijk om problemen zelfs met nieuwere toestellen.

Om de kans op koolmonoxide vergiftiging te verkleinen naar 0% wordt elk nieuw geplaatst toestel door NuoVeni dezelfde dag nog opgeleverd. Dit gebeurt door een andere monteur / duurzaamheid specialist om te controleren of alles correct is aangesloten. Ook met de speciale onderhoudscontracten van NuoVeni wordt uw ketel ieder jaar gecheckt en wanneer nodig, onderhouden. In alle gevallen met verouderde installaties of toestellen van slechte kwaliteit zal de monteur van NuoVeni bij de eerste onderhoudsbeurt een CO2 melder ophangen. De Co-melders die worden gebruikt door NuoVeni voldoen aan de norm BS EN 50291 / 50292. Melders met deze norm zijn het meest accuraat en gaan het langste mee.

Twijfel niet langer, houdt deze sluipmoordenaar buiten de deur en bij twijfel altijd eerst ventileren en vervolgens NuoVeni bellen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
WhatsApp chat