skip to Main Content
Energienormen Behalen Bij Nieuwbouwhuizen Met ‘Excuuspanelen’

Energienormen behalen bij nieuwbouwhuizen met ‘Excuuspanelen’

 Het is een fenomeen wat steeds vaker te zien is bij nieuwbouw projecten. Een schitterend nieuw huis met op het dak slechts één of twee zonnepanelen. Levert dit rendement op? kan het dak slechts één of twee zonnepanelen houden of was het geld op? Eigenlijk geen van deze opties, Bouwbedrijven gebruiken zonnepanelen als sluitpost om nieuwbouwhuizen te laten voldoen aan de energieprestatie cijfers.
Alle nieuwbouwhuizen moeten voldoen aan duurzame voorwaarden om een bouwvergunning te krijgen. In dit bouwbesluit worden ook de eisen benoemd waar een nieuw te bouwen huis aan moet voldoen. Denk hierbij aan isolatie waardes? Hoe het huis verwarmd wordt?  Hoe is het warm water geregeld? Wordt er nog gebruik gemaakt van gas? Wordt er duurzaam stroom opgewekt?
Projectontwikkelaars gaan tegenwoordig niet op zoek naar de meest duurzame oplossingen maar zoeken naar de goedkoopste manier om aan de eisen te voldoen. Vaak komen ontwikkelaars niet aan genoeg punten om aan de energieprestatie cijfers te voldoen. Dan wordt er maar besloten om 1 á 2 zonnepanelen op het dak te plaatsen om zo toch aan de norm te voldoen. Hier heeft een bewoner van een huis nagenoeg niets aan omdat het veel te weinig opwekt maar, simpel een paar panelen bijleggen heeft ook geen zin. Waarom? zonnepanelen en de omvormer die de zonnestroom omzet in bruikbare stroom zijn op elkaar afgestemd. Als u, als bewoner van een nieuwbouwhuis dan meer panelen wilt plaatsen moet u ook de nagenoeg nieuwe omvormer vervangen. Helaas ziet NuoVeni het ook steeds vaker dat er in deze situaties voor te dunne bedrading is gekozen. Waardoor er veel verlies van opgewekte energie plaatsvind en u bij het plaatsen van meer panelen ook de bedrading moet ‘upgraden’. Hierdoor is het financieel aantrekkelijker om de 1 á 2 panelen te laten liggen omdat het correct uitbreiden een flinke investering vraagt.

Dit is niet verduurzamen maar eerder winstoptimalisatie

 

Frank Doff (adviesbureau Klimaatgarant) bevestigt dit. “Bouwers kiezen er soms voor om één, twee of drie zonnepanelen aan te leggen om wel tot het energieprestatie cijfer te komen. Een zonnepaneel weegt vrij zwaar in de puntentelling en is vrij goedkoop ten opzichte van andere maatregelen. Daarom wordt het sneller toegepast dan bijvoorbeeld HR+++ (triple) glas of een zonneboiler.”

Helaas zien we het steeds vaker gebeuren in de markt en dit is natuurlijk zeer onwenselijk. Je hebt het hier niet over verduurzamen maar eerder winstoptimalisatie van bouwbedrijven. NuoVeni denkt dan ook zeker op deze manier, wij gaan voor de optimalisatie van rendement. NuoVeni gaat met haar klanten in gesprek om de behoefte in kaart te brengen om deze te vertalen naar een mooi zonnedak. Bent u ook benieuwd of uw dak geschikt is of dat uw nieuwbouw woning een upgrade kan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op of meld u aan voor de gratis duurzaamheidscheck!

Bron: TMG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
WhatsApp chat