skip to Main Content
De Winter Is Nog Niet Begonnen En Er Zijn Al 40 Gevallen Van Koolmonoxidevergiftiging!

De winter is nog niet begonnen en er zijn al 40 gevallen van koolmonoxidevergiftiging!

Er wordt in Nederland al door meerdere partijen alarm geslagen over de sluipmoordenaar koolmonoxide, ook wel bekend als CO. Hierdoor zijn de afgelopen weken al zeker 40 mensen opgenomen met verschijnselen van deze vergiftiging. Deze vergiftiging kan veroorzaakt worden door kapotte cv-ketels, oude geisers, verstopte rookgas kanalen, onvoldoende ventilatie en oude kachels.

De Nederlandse brandweer slaat dit jaar al erg vroeg alarm. De woordvoerder van de brandweer heeft het over erg veel gevallen van koolmonoxidevergiftiging terwijl de kou nog niet eens is ingezet. De piekperiode van CO gevallen is doorgaans veel later, het is dus een kwalijke zaak dat het dit jaar al zo vroeg begint.

Helaas vielen er afgelopen jaar 2 doden en 161 gewonden door koolmonoxidevergiftiging volgens het ongevallenregister. De brandweer en het brandwonden centrum in Beverwijk schatten het werkelijke aantal hoger in. Dit komt omdat gevallen waar de open haard of houtkachel de reden waren hier niet in zijn opgenomen.

BIJ TWIJFEL VAN KOOLMONOXIDE IN UW WONING, RAMEN OPEN, VENTILEREN EN NOGMAALS VENTILEREN. NEEM DAN CONTACT OP MET UW INSTALLATEUR!

Een onderzoek van het Brandwonden centrum toont aan dat 43% van de ondervraagden niet weet waar een CO-melder geplaatst moet worden. Deze dient in de buurt van een cv-ketel, geizer, open haard of kachel te hangen. Tevens kan de koolmonoxide door slecht onderhoud aan installaties of te weinig ventilatie zich makkelijk ophopen in de woning. Dit reukloze gas (vandaar sluipmoordenaar) wordt nagenoeg niet opgemerkt en de eerste symptomen lijken zeer onschuldig. Denk hierbij aan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, extra vermoeidheid of de beginselen van een griepje. Als hier niets aan gedaan wordt kan dit tot bewusteloosheid of zelf tot de dood leiden.

Zorg daarom dat u uw cv-ketel, geiser, open haard of kachels ieder jaar laat controleren en CO-melders ophangt in ruimtes waar een van deze apparaten aanwezig zijn. Mocht u twijfelen aan de staat van uw cv-ketel, geiser of kachel neemt u dan gerust contact met ons op.

Bron: TMG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
WhatsApp chat