skip to Main Content
“Conventionele Gas Cv-ketel Verdwijnt Vanaf 2021”

“Conventionele gas cv-ketel verdwijnt vanaf 2021”

Nederlanders mogen vanaf 2021 geen conventionele, gasgestookte cv-ketels meer in huis plaatsen. Ongeveer 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, mogen dan vanaf 2021 alleen nog in combinatie met een hybride systeem zoals een warmtepomp (of ander duurzaam alternatief) geplaatst worden.

 

Het voorstel werd afgelopen maand gedaan door een brede klimaatcoalitie, bestaande uit vijftien energiebedrijven en verschillende milieuorganisaties. Een groot deel van deze partijen zit ook aan tafel bij onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord. De kans is hierdoor groot dat dit voorstel in de praktijk gebracht gaat worden.

In meer dan 90 procent van de huizen zit nu een cv-ketel, geschikt voor Gronings gas. Om het klimaatverdrag van Parijs te halen én de gaswinning in Groningen fors te verlagen, willen de partijen een nieuwe ‘rendementseis’ voor verwarmingsinstallaties invoeren. Dat betekent dat cv-installaties vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig op gas mogen draaien!

Lage- en middeninkomens krijgen te maken met onvoldoende financiële middelen als zij hun woning ombouwen om zonder gas te gaan verwarmen, bleek uit eerder uit onderzoek van Ecorys. Welke bij correct gebruik wel terug verdient kan worden. Een hybride warmtepomp kost nu gemiddeld 3.500 tot 5.000 euro. Die “ketels” maken voor een deel gebruik van aardgas.”De toepassing van hybride warmtepompen is inmiddels relatief eenvoudig” zegt voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de brancheorganisatie van installatiebedrijven. ,,De cv-ketel is straks alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.” CV installaties in het koude Scandinavië werken bijvoorbeeld al heel wat jaren op deze manier.

Omscholing cv-installateurs

Omdat er veel haast is, willen de bedrijven met spoed werk maken van het verbeteren en goedkoper maken van (hybride) waterpompen. UNETO-VNI is ook bereid om de 30.000 cv-installateurs zo snel mogelijk bij te scholen. Ook pleiten de partijen voor nieuwe financieringsregelingen, zodat het betaalbaarder wordt voor iedere huiseigenaar  en kan overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie.

,,Het stellen van een verplichtende maatregel is nodig om sneller te schakelen naar duurzame energie”, zegt directeur Anna Schoemakers van Greenpeace. ,,Een nieuwe traditionele cv-ketel is een kat in de zak voor de particulier met de stijgende gasprijzen, dat moet je niet meer willen.” Als de 350.000 cv-ketels die jaarlijks aan vervanging toe zijn per 2021 voor hybride systemen worden ingeruild, scheelt dat tot en met 2030 zo’n 13 miljard kubieke meter gas en 17 megaton aan CO2-uitstoot. Dat is een derde van de 41 megaton die het kabinet in die periode moet besparen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Breed gedragen voorstel

Het voorstel – een initiatief van organisatiebureau Berenschot – wordt onder meer gesteund door Essent, Eneco, Gasunie, Milieudefensie en de belangenorganisatie van ketelfabrikanten (VFK). Eind vorig jaar stelden regeringspartijen D66 en CDA al voor om zo snel mogelijk afscheid te nemen van de ouderwetse cv-ketel. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat liet toen weten dat hij ging onderzoeken hoe de cv-ketel kan worden afgeschaft.

,,Het is goed dat energiebedrijven, installateurs en milieuorganisaties dit zo snel hebben opgepakt”, zegt D66-Kamerlid Rob Jetten. ,,Hiermee laten we zien dat we door samen te werken allemaal de overstap naar schone energie kunnen maken. Dan heb je een comfortabel warm huis, een fors lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en we hoeven minder gas op te pompen in Groningen.”

NuoVeni speelt al een tijd in op deze ontwikkelingen en staat haar klanten graag bij in advies over dit onderwerp. Er is ongelofelijk veel innovatie in deze markt en er zijn meerdere opties op de markt om zo het gasverbruik terug te dringen. In een hoop gevallen kost u dit nagenoeg niets of is de investering in een paar jaar terug verdient. NuoVeni staat altijd klaar voor uw vragen, neemt daarom gerust vrijblijvend contact met ons op.

Think Globally, Act Locally

Bron: AD.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
WhatsApp chat